Hervorming registratierechten aankoop onroerend goedHervorming registratierechten aankoop onroerend goed
Op 22 december 2017 heeft de Vlaamse Regering een akkoord bereikt over de hervorming van de registratiebelasting bij de aankoop van een onroerend goed.

Actueel is deze belasting in principe 10% van de aankoopprijs. Slechts indien de woning een kadastraal inkomen heeft van maximaal 745, kan u aanspraak maken op een verlaagd tarief van 5% (“klein beschrijf”). Bovendien kan u, indien de woning uw enige woning is en u er uw hoofdverblijfplaats vestigt binnen de twee jaar na aankoop, van een abattement genieten. Dit abattement is een vrijstelling van registratierechten op 15.000 euro van het aankoopbedrag.

Binnenkort zal dit worden aangepast. Voor de gezinswoning zal steeds een tarief van 7% verschuldigd zijn, onafhankelijk van het kadastraal inkomen. Vereist is dat het gaat om een enige woning en het huis wordt bewoond binnen de twee jaar na aankoop. Voor elke andere woning of onroerend goed zal het tarief van 10% gelden. Voor kleine huizen (verkoopprijs onder de 200.000 euro) komt er wel een vermindering. Op de eerste schijf van 80.000 euro betaal je dan geen registratierechten, wat een korting van 5.600 euro betekent. Wie daarnaast binnen de vijf jaar na aankoop de woning grondig renoveert (verwarming, koeling, luchtcirculatie wordt vervangen, én 75% van de buitenschil wordt geïsoleerd), betaalt maar 6% registratierechten.

De nieuwe regelgeving wordt nog voor de zomer van 2018 verwacht. Het is de datum van de compromis die zal bepalen of de woning onder het oude dan wel het nieuwe systeem valt.