Terug naar overzicht
26 mrt 2024

Nieuw uitvoeringsbesluit verduidelijkt pachtregels in Vlaams Gewest

Een langverwacht uitvoeringsbesluit van het Vlaams Pachtdecreet werd onlangs gepubliceerd. Het decreet, dat op 1 november 2023 van kracht werd, heeft als doel de Pachtwet en de Wet tot beperking van de pachtprijzen te integreren tot één samenhangend geheel aan pachtregels voor het Vlaams gewest.

Het besluit, gepubliceerd op 22 februari 2024, legt onder meer de lijst vast met ‘meerjarige teelten van maximaal 3 jaar’ waarvoor nieuwe langdurige cultuurcontracten kunnen worden afgesloten. Ook wordt de rechter die zich over de geldigverklaring van opzegging moet uitspreken, de mogelijkheid geboden om deskundig advies in te winnen over de geschiktheid van landbouwgronden.

Het uitvoeringsbesluit bepaalt verder (i) de regels voor de berekening van het brutobedrijfsresultaat in het kader van de nieuwe leefbaarheidstoets, (ii) legt minimale informatie-eisen vast voor een bericht van verpachting voor openbare verpachters, en (iii) concretiseert de samenstelling en werking van de Pachtprijzencommissie en het Vlaams Pachtobservatorium.

Belangrijk tot slot is dat de coëfficiënten die op 7 december 2022 door de Pachtprijzencommissie zijn vastgesteld en op 13 december 2022 in het Belgisch Staatsblad zijn gepubliceerd, van toepassing blijven tot 12 december 2025.