Terug naar overzicht
27 dec 2022

Verplichte installatie van zonnepanelen op daken voor grote verbruikers?

Een recent Vlaams decreet van 25 november 2022 geeft aan de Vlaamse Regering de bevoegdheid om een natuurlijke persoon of rechtspersoon te verplichten om een bepaalde hoeveelheid fotovoltaïsche zonnepanelen te installeren op onbenutte dakoppervlakten. Het decreet kadert in de globale strijd tegen klimaatverandering, en heeft tot doel de energieafhankelijkheid van Vlaanderen te verminderen.

De verplichting is van toepassing op een gewone eigenaar, erfpachter of opstalhouder van gebouwen met op jaarbasis een afgenomen bruto-hoeveelheid elektriciteit van meer dan 1 GWh, en op een overheid of overheidsbedrijven met op jaarbasis een afgenomen bruto-hoeveelheid elektriciteit van meer dan 500 MWh. Deze verplichting slaat in essentie dus op gebouwen van grote verbruikers.

Opgelet, dit decreet houdt dus nog geen verplichting in voor de betrokken (rechts)personen om zonnepanelen te installeren. Dit decreet voorziet daarentegen wel in de mogelijkheid van de Vlaamse Regering om verplichte installatie van zonnepanelen op bepaalde gebouwen te bevelen in de toekomst.

Bron: Decreet van 25 november 2022 tot wijziging van het Energiedecreet (inwerkingtreding 19 december 2022).